Gotowanie na parze – co warto wiedzieć?

Gotowanie na parze
Każdy z nas lubi smacznie zjeść - gotowanie na parze, wbrew powszechnej opinii wcale nie pozbawia naszych potraw smaku! Ci, którzy sądzą, że gotowane na parze warzywa i mięso stają się mdłe najpewniej jeszcze nigdy nie przyrządzali dań w ten sposób. Oto co o gotowaniu na parze warto wiedzieć.
/ 10.05.2012 22:28
Gotowanie na parze

Już dawno odkryto cudowne właściwości tej techniki przyrządzania potraw. Jedzenie przygotowane na parze zachowuje maksymalną ilość witamin i składników mineralnych. Dla porównania warto dodać, że gotując w sposób tradycyjny możemy utracić nawet około 40% tych składników. Zostają one w wodzie, którą wylewamy. Bardzo dużym plusem potraw robionych na parze jest również szybkość ich przygotowania.

W czym gotować?

Do gotowania na parze możemy używać między innymi specjalnych torebek. Wystarczy włożyć do nich wybrany przez siebie produkt np. brokuł i filet rybny, całość umieszczamy w mikrofalówce i tak oto w prosty sposób mamy pełnowartościowy posiłek. Możemy użyć również metalowych wkładek lub bambusowych koszyczków przeznaczonych do gotowania na parze. Idealnie sprawdzi się również kombiwar, czy parowar (można w nim jednocześnie gotować kilka dań). Ciekawym sposobem może okazać się także przyrządzanie potraw w szybkowarze.

Szybkowar – szybko i zdrowo

Szybkowary oprócz zdrowych posiłków gwarantują nam także oszczędność czasu. Dzięki specjalnej wkładce możemy w nim gotować przeróżne dania na parze. Również bez użycia wkładki para odgrywa tu ogromną rolę. Dzięki szczelnej pokrywie nie może wydostać się z garnka, co powoduje znaczny wzrost ciśnienia. W rezultacie woda gotuje się znacznie szybciej, a jedzenie zachowuje swoje wartości odżywcze i witaminowe. Oszczędzamy czas i jednocześnie jesteśmy zdrowsi.

Zobacz także: Właściwy czas gotowania

Gotowanie na parze - co warto parować?

Na parze możemy przyrządzić wiele wspaniałych dań. Sprawa nie dotyczy jedynie warzyw. Świetnie sprawdzają się także ryby, czy owoce morza, a nawet delikatne, białe mięso. Warto gotować w ten sposób również ryż. Najlepiej nie solić jedzenia przygotowywanego w ten sposób, żeby nie przesadzić. Para wydobywa bowiem sól z potraw w naturalny sposób. Po ugotowaniu, danie możemy doprawić, gdy znajdzie się już na talerzu. A oto przepis na sałatkę warzywną, której składniki przygotujemy na parze:

Składniki:

  • 100 g groszku cukrowego, 
  • 150 g marchewki,
  • 2 cukinie,
  • 150 g kalafiora,
  • 2 ziemniaki,
  • sok z jednej cytryny,
  • 100 ml oliwy,
  • sól.

Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, a z groszku usunąć włókna. Następnie pokroić kalafior, marchew, ziemniaki, cukinię ( w kostkę) oraz groszek ( w paski). Tak przygotowane warzywa parować przez ok. 20 min. Podawać w salaterce, ciepłe, z dodatkiem winegretu z oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!

Zobacz takżeJak zorganizować sobie kuchnię?

Redakcja poleca

REKLAMA